Rodeostier

Het plezier van een rodeostier !

Rodeo neemt een unieke plaats in de moderne sport in. Ontstaan uit een snel evoluerende Amerikaanse cultuur, opent Rodeo een venster op het verleden. Intussen is Rodeo uitgegroeid tot een moderne en volwaardige sport, badend in een speciale en opwindende sfeer.
Leer meer over het ontstaan en de ontwikkeling van Rodeo doorheen de beginjaren.

De vroege jaren

Mechanische rodeostier verhuur in Vlaanderen en Nederland

De wortels van Rodeo reiken terug tot de ranches uit het begin van de 18° eeuw toen het Westen van Amerika onder Spaans bewind stond. De Spaanse veehouders die bekend stonden onder de naam “vaqueros” beïnvloedden de Amerikaanse cowboys met hun klederdracht, taal , tradities en werktuigen, dewelke op hun beurt de moderne Rodeo sport zouden beïnvloeden.

rodeostier ropingLasso werpen, veehouden, paarden temmen en brandmerken waren slechts enkele van de vele taken op deze ranches.
Vandaag de dag is men nog steeds met dezelfde activiteiten bezig, zij het met moderne middelen.

Uiteindelijk zouden de Amerikaanse veehouders beginnen rivaliseren met hun vroegere tegenhangers in de nieuwere staten zoals Texas, Californie en New Mexico. Vee afkomstig uit het Westen bevoorraden nu de grote gemeenschappen in het Oosten van de Verenigde Staten. De veehandel bloeide, zeker na de burgeroorlog.
Boeren uit het Zuid-Westen organiseerde lange tochten om hun kudde naar stokplaatsen te brengen zoals bv. in Kansas City. Vandaar werd het vee per trein naar het Oosten vervoerd. De cowboys beleefden gouden tijden, ze werkten op de talrijke ranches en langsheen de vele veeroutes zoals Chisum, Goodnight-Loving en Santa- Fe.
Aan het einde van deze lange routes hielden de nieuwe Amerikaanse cowboys vaak onderling informele wedstrijden om te zien wie de beste was in het rijden, lassowerpen etc. Het is uit deze wedstrijden dat de moderne Rodeo uiteindelijk zou zijn ontstaan. Rond deze periode vond ook het eerste officiele Rodeo-evenement plaats.

Reacties beeindigd.