Rodeostier

Het plezier van een rodeostier !

Rodeo neemt een unieke plaats in de moderne sport in. Ontstaan uit een snel evoluerende Amerikaanse cultuur, opent Rodeo een venster op het verleden. Intussen is Rodeo uitgegroeid tot een moderne en volwaardige sport, badend in een speciale en opwindende sfeer.
Leer meer over het ontstaan en de ontwikkeling van Rodeo doorheen de beginjaren.

Prikkeldraad en de Wild West Show

Mechanische rodeostier verhuur in Vlaanderen en Nederland

Maar al te gauw, tegen het einde van de eeuw kwam er een einde aan het tijdperk van de wijdse velden door de uitbreiding van het spoor en de intrede van de prikkeldraad. Er was niet langer nood aan het veedrijven. Weilanden werden verdeeld onder een toenemend aantal gesettelden. Hierdoor nam de vraag naar veedrijvers of cowboys af.
Veel werkloze cowboys vonden een job in een nieuw Amerikaans verschijnsel, de Wild West Show. Ondernemers zoals de legendarische Buffalo Bill Coby begonnen deze Wild West Shows te organiseren. Deze shows bestonden zowel uit theater als uit wedstrijd. Ze hadden als doel geld op te brengen, maar ook het in stand houden van het stilaan verdwijnende Wilde Westen.
Andere shows zoals de 101 Ranch Wild West Show of Pawnee Bill’s Wuld West Show trachtten ook hun eigen interpretatie van het Wilde Westen aan het grote publiek voor te stellen.Inhoudelijk komt veel van de hedendaagse Rodeo-shows van de vroegere Wild West Shows.Vandaag de dag verwijzen deelnemer nog steeds naar Rodeo’s als zijnde shows waar hun deelname gezien wordt als een act.Ter zelfder tijd vulden andere cowboys hun inkomen aan met normale informele wedstrijden maar ze deden dit nu voor een betalend publiek. Kleine gemeenschappen over het hele land hielden hun jaarlijkse paardenmarkten, genaamd “rodeo’s” of “gatherings”Cowboys reisden vaak naar deze evenementen om er deel te nemen aan de “cowboy wedstrijden”Van deze twee soorten shows zouden alleen de cowboys wedstrijden overleven.

Uiteindelijk zouden veel Wild West Shows beginnen uitsterven. Het organiseren koste te veel geld en velen begonnen zich toe te leggen op het organiseren van de minder dure cowboy wedstrijden op lokale paardenmarkten. Het samenvoegen van deze gatherings zou het startschot zijn voor wat we nu kennen als de moderne Rodeo.

Twee verschillende aspecten van het leven in het Westen kwamen samen in een unieke sport.Toeschouwers betaalden nu om naar een wedstrijd te kijken en cowboys om deel te nemen, al dit geld gaat in een prijzenpot. Vele gemeentes begonnen dan ook hun rodeo te promoten, in vele grenssteden zoals Cheyenne, Wyoming etc. werd Rodeo het belangrijkste evenement van het jaar.

Reacties beeindigd.